Yumuşak doku tümörü ameliyatı, vücudun belirli bölgelerinde ortaya çıkan tümörlerin alınması için uygulanmaktadır. Bu dokuda ortaya çıkan tümörler genelde iyi huylu tümörler olarak bilinmektedir. Fakat nadiren kötü huylu tümörlerin oluşumu da meydana gelebilmektedir. İyi huylu olan tümörler oldukça yavaş bir şekilde büyümektedir ve diğer dokulara zarar vermemektedir. Diğer organlara sıçramadığından ve hayati bir tehlike oluşturmadığından dolayı iyi huylu olarak isimlendirilmektedir. Tümör ameliyat ile çıkarıldıktan sonra hastalar takibe alınmaktadır. Bu takipler sonucunda çıkarıldıktan sonra tekrarlama ihtimalinin düşük olduğu gözlemlenmektedir.
İçindekiler
Bunun yanında bu tümörler hangi dokuda ortaya çıktığına göre de farklı isimlendirilebilmektedir. Bunlar yağ, sinir, fibröz doku, kas dokusu ve damar olabilmektedir. Ayrıca tümör benzeri başka dokuların oluşabileceği de bilinmektedir. Lokal agresif ismi ile bilinen ve bulunduğu noktaya zarar veren tümörler de bulunmaktadır. Bu tümörler ise çıkarıldıktan sonra tekrarlama ihtimaline sahiptir. Her ne kadar düzgün bir şekilde çıkarılmış olsa da tekrarlama ihtimali oldukça yüksektir.
Yumuşak Doku Tümör Ameliyatı Nedir?
Yumuşak Doku Tümör Ameliyatı Nedir? İyi huylu tümörlerin daha sık oluştuğu bu dokularda nadiren kötü huylu tümörlerde kendini gösterebilmektedir. Kötü huylu tümörler, iyi huylu tümörlere oranla daha derin yerleşimlidir. Ayrıca daha hızlı büyümekte ve daha çok ağrıya neden olmaktadır. Tecrübeli ve iyi bir tümör cerrahı tarafından çıkartılmazlar ise tekrarlama ihtimali oldukça yüksektir. Bununla birlikte diğer organlara sıçrama ihtimalinin de oldukça sık olduğu bilinmektedir. En sık akciğere sıçradığı gözlemlenmektedir. Sonrasında ise hasta için hayati tehlike oluşturabilmektedir. Kötü huylu olan tümörler de iyi huylularda olduğu gibi bulunduğu dokuya göre isimlendirilmektedir.
Böyle bir durumda hastanın durumu detaylı olarak takip edilmekte ve gerekli tedavilerin uygulanması gerekmektedir. İncelemelerden sonra hastaya tedavi planlaması oluşturulmaktadır. Bu planlama doğrultusunda ilerleme gösterilerek hayati tehlike giderilmeye çalışılmaktadır. Gerekli görüldüğü takdirde cerrahi işlemler uygulanmaktadır. Genelde tümörler ameliyat yöntemi ile çıkarılmaktadır. Ameliyat ile çıkarıldıktan sonra patoloji bölümünün ayrıntılı incelemesi beklenir, sonuca göre ek olarak radyoterapi ve/veya kemoterapi tedavisi planlanabilmektedir. Hasta belirli aralıklarla takibe alınmaktadır. Bu süre genelde 3 ayda 1 şeklindedir. Bunun nedeni ise bazı tümörlerin tekrarlama ihtimalinden kaynaklanmaktadır.
Yumuşak Doku Tümör Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Yumuşak Doku Tümör Ameliyatı Kaç Saat Sürer? Öncelikle tümörlerin ne türde ve ne durumda olduğunu öğrenmek için bazı incelemeler gerçekleştirilmektedir. Şikayetler dinlenmekte ve sonuçlar analiz edilmektedir. Görüntüleme yöntemleri kullanılarak detaylı bir analiz yapılmaktadır. Bunun sonucunda ise tümör hakkında detaylı bilgiler elde edilmektedir. Teşhis için biyopsi yapılmaktadır. Biyopsi ise kapalı olarak lokal anestezi altında uygulanabilmektedir. Alınan parça incelemeye gönderilmekte ve ardından gelen sonuçlara göre tedavi planlaması yapılmaktadır.
Tümör dokusu iyi huylu bile olsa genelde ameliyat ile tamamının çıkartılması gerekmektedir. Aynı zamanda iyi huylu tümörlerde kemoterapiye ve radyoterapiye gerek duyulmamaktadır.
Kötü huylu tümörlerde ise ameliyat öncesinde radyoterapi uygulanabilmektedir. Hastanın durumuna ve tümörün nasıl bir durumda olduğuna bakılarak belli başlı tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır. Daha sonra ise ameliyat gerçekleştirilmektedir. Ameliyat süresi ise tümörün yerleşimini göre değişir 30 dakika ile 4 saat arasında değişkenlik göstermektedir.
Yumuşak Doku Tümör Ameliyatı Riskli midir?
Yumuşak Doku Tümör Ameliyatı Riskli midir? Her ameliyatta olduğu gibi bu ameliyatta da belli başlı riskler bulunmaktadır. Riskler hastanın genel sağlık durumuna göre de değişim gösterebilmektedir. Bunun yanında kötü huylu bir tümörün büyümesi ve diğer organlara yayılması ameliyatın oluşturacağı riskten daha fazla risk oluşturmaktadır.