Yumuşak doku kanseri ne demek, yumuşak doku kanseri çok nadir görülen bir kanser türüdür. Bağ dokusundan kaynaklanır. Vücuttaki dokuları birbirine bağlayan sistemi bağ dokusu denmektedir. Kemiklerde tendonlarda sinirlerde kaslarda yağ dokularında kan damarlarında yumuşak doku yani sarkomlar da meydana gelebilir.
İçindekiler
- Yumuşak Doku Kanseri Belirtileri Nelerdir?
- Yumuşak Doku Kanseri Tipleri Nelerdir?
- Yumuşak Doku Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
- Yumuşak Doku Kanserleri Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Doku Kanserinin Evreleri Nelerdir?
- Yumuşak Doku Kanseri (Sarkom) Tedavisini Kimler Yapar?;
- Yumuşak Doku Kanseri Sarkomda Alternatif Tedavi Yolları Var mıdır?
- Uzak Durulması Gerekenler Nelerdir?
Birden fazla yumuşak doku kanseri tipi vardır. En sık görüldüğü çocukluk çağındadır. En sık kol ve bacaklarda karında ve baş-boyun da çok fazla görülür. Yumuşak doku kanseri ne demek sorusuna verilebeilecek en kısa cevap bu şekildedir.
Yumuşak Doku Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Vücudun herhangi bir yerinde ağrılı yumru oluşumu kemik ağrıları en ufak travmada ciddi şekilde kemik kırıklığı karın ağrısı ve kilo kaybı Yumuşak doku kanseri belirtileri arasında yer alır.
Yumuşak doku kanserinin neden oluştuğu bilinmemektedir DNA da meydana gelen mutasyonların girişiminde olduğu düşünülmektedir. Yumuşak doku kanserlerinin kasa sendromlar kanser için yapılan radyoterapi kimyasallar virüslerin risk faktörü olduğu bilinmektedir. Yumuşak doku kanseri belirtileri belirgin bir şekilde seyrettiği için teşhisin konulması hekimin tavsiye ettiği aşamalardan sonra hemen konulur.
Yumuşak Doku Kanseri Tipleri Nelerdir?
Yumuşak doku sarkomları'nın tipleri anjiyasarkom, gastro intestinal stromal tümör, liposarkom, leiosarkom, sinovyal sarkom, nörofibrosarkom, fibrosarkom, miksofibrosarkom mezenkimomlar, vasküler sarkom, schwannom, kaposi sarkom yumuşak doku kanseri tipleridir.
Yumuşak Doku Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
Vücudumuzda ele gel bir kitle varsa biyopsi yapılır. Buradaki tümörün tipinin belirlenmesi ve yumuşak doku kanseri evreleri için biyopsi yapılması gerekmektedir. Biyopsi tomografi eşliğinde ya da ultrasonla beraber yapılabilir yumuşak doku sarkomları en iyi şekilde emar ile belirler. Hastalardan kemik taraması ultrason pet tomografi gibi tahliller istenir.
Yumuşak Doku Kanserleri Tedavisi Nasıl Yapılır?
Cerrahi ile yapılan tedavi en sık uygulanandır. Cerrahi tümörü alırlar ve etrafındaki evleri temizler. Buradan alınan tümör patolojiye bir örnek alınarak gönderilir. Radyoterapi cerrahi sonrasında uygulanabilir. Tümör'ü küçültmek için kemoterapi başlangıçta uygulanır. Radyoterapi bazen hastalar cerrahi uygun olmadığında da verilebilir. Kemoterapi ameliyatlı birlikte veya ameliyat yerine kullanılan bir tedavi şeklinde de yapılabilir. Bağışıklık sistemini kanserle savaşmak adına immünoterapi ve ilaç tedavisidir.
Doku Kanserinin Evreleri Nelerdir?
Yumuşak doku kanserinin evleri 4 evresi vardır. Tümörün bölgeselliği evre 1. ve 2. Evre denir. Lenf bezlerine yayılmışsa buna 3. evre tümör denmektedir. Uzak organlara metastas yapmışsa maalesef 4. evre yani son evredir.
Yumuşak Doku Kanseri (Sarkom) Tedavisini Kimler Yapar?;
Yumuşak doku kanseri tedavileri ortopedist cerrah, onkoloji uzmanları ve patologlar tarafından yapılır. Sarkom yani yumuşak doku kanserinde kaçınılması gereken 3 gıda vardır. Her kanser aynı değildir. Bundan kaynaklı beslenme listesi de aynı olmamalıdır. Yumuşak doku kanseri sarkom ise domates ve salata yenmelidir. Yaban havucu ve ıspanak gibi yiyeceklerden sarkom için doksorubisin tedavisinde kaçınılmalıdır. Yumuşak doku kanseri sarkom da siyah tohum çörek otu besin takviyesi kullanılmamalıdır.
Yumuşak Doku Kanseri Sarkomda Alternatif Tedavi Yolları Var mıdır?
Yumuşak doku kanserinde yani sarkomda alternatif tedavi yolları bulunur. Yumuşak doku hastaları kanserli olan hücrelerin oksijenli ortamda yaşayamayacağından dolayı bol bol oksijen ortamında bulunmalıdır. Hastalara strese sokulmaması gerekmekte, bu hastalığın en büyük düşmanı strestir. Yakınımızda kötü enerjisi olan kişiler varsa onlarla konuşmamalı ve uzak durulmalıdır. Bol bol egzersiz yapıp yeterince hareket etmelisiniz ama aşırıya kaçmadan. Uyku düzeni bu hastalarda çok önemlidir öğlen 21 ile 3 arası ve akşamları muhakkak gece saat 10'da yatılmalıdır.
Yırtıcı kuşların et ve yumurtalarını kullanabilir. Sarımsağı her gün tüketilmeli muhakkak bir baş sarımsak yenilmeli çünkü antiseptik özelliği vardır. Günde muhakkak 3 adet havuç tüketilmeli. Soğan muhakkak yenilmelidir. Siyah turpun salatası yapılıp tüketilmeli. Maydanozları salatalarınıza ilave ederek tüketebilirsiniz, zerdeçalı yemeklerinizde kullandığınızda muhakkak faydası olacaktır diye çorbalarınıza eklenmelidir. Kekik çayını da demleyerek günde üç fincan içilmesi gerekir. Yeşil çay da 3 fincan içilebilir. Kilonuza göre limonlu suyu ayarlayarak bol bol içmelisiniz. Sebze tüketimine arttırılmalı, kahvaltılarda zeytinyağı, tereyağı, kuyruk yağı, kullanılmalı yoğurt, yoğurt suyu, kefir, bol bol kullanılması gereklidir. Yumuşak doku kanseri tedavileri uygulanırken beslenme düzeni ve şekli oldukça önemlidir.
Yumuşak doku kanserlerde a vitamini b vitamini c vitamini d vitamini ve e vitamini çok büyük önem taşımaktadır vitaminler kötü huylu hücrelerde ilk olarak seviyeyi aşağı çekmeyi sağlar. Yumuşak doku hastalarında midesi bulanan, istifra eden, halsizlik ve iştahsızlık olan kişilerin anatomik ve fizyolojik yapısına göre beslenmesi gerekmektedir. Eğer ki dengesiz beslenirler ise etkisi kanser hücreleri her yere dağılabilir. Yumuşak doku kanseri sarkom hastaneye hastalarında kemik iliği çorbası, soğan, sarımsak, kekik ve nane, karabiber çok önemlidir.
Uzak Durulması Gerekenler Nelerdir?
Sarkom kanseri yani yumuşak doku kanseri nedenlerinden bağlı çok fazla neden olabilir. Stresten beyaz undan yasak hazır gıdalardan uzak durmalarını çünkü tümöleri büyütebilir. Şekerli ürünlerden tatlandırıcılardan, pastörize sütlerden, meyvelerden, tatlı meyvelerden, kızartılmış yiyeceklerden, aşırı tuzlu ve sirkeli gıdalardan tüketilmesi önerilmez. Alkollü yiyeceklerden, alüminyum tencerelerden mikrodalga kullanımından uzak durulmalıdır.