Rotator kılıf, CUFF ya da manşet olarak da adlandırılan omuzda bulunan ve omuzun dönme hareketini yaptıran kasların birleşik kiriş kısmı olarak açıklanabilir. Cuff yırtığı ya da hasarı durumunda kişinin mutlaka uygun şekilde tedavi görmesi gerekir.
İçindekiler
- Rotator Kılıf (CUFF) Nedir?
- Rotator Kılıf Yırtığı Nasıl Gelişir?
- Rotator CUFF Sendromu Kimlerde Görülür?
- Rotator Kuf Sendromu Belirtileri Nelerdir?
- Rotator Kılıf Yırtığının Tanısı Nasıl Konulur?
- Rotator Kılıf Yırtıklarının Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Rotator CUFF Ne Kadar Sürede İyileşir?
- Rotator CUFF Yırtığına Ne İyi Gelir?
- Rotator Kılıf Yırtıklarının Tedavisinde Hangi Cerrahi Teknikler Kullanılmaktadır?
- Artroskopik Rotator Kılıf Tamiri Sonrası Süreç Nasıldır?
Rotator Kılıf (CUFF) Nedir?
Rotator kasları Supraspinatus, İnfraspinatus, Teres Minör ve Subskapularis olarak sıralanır. Rotator cuff, humerus (üst kol kemiği) kemiğinin üst ucunda yer alan omuz eklemini yapan baş kısmını çepeçevre saran adele-tendon şeklinde bir yapıdır.
Rotator kılıf ne işe yarar sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; Omuz eklemini yerinde tutarak omuzun içe-dışa dönüş hareketlerini yaptırır.
Rotator Kılıf Yırtığı Nasıl Gelişir?
Rotator kılıf yırtığı, travmatik (düşme,çarpma ve benzeri sebeplerden) gerçekleşebileceği gibi dejenerasyon olarak adlandırılan tendon liflerindeki yıpranma sebebiyle de olabilir.
Rotator CUFF Sendromu Kimlerde Görülür?
Rotator manşet yırtığı kimlerde olur sorusu şu şekilde yantlanabilir; rotator kılıf yırtığı genç bireylerde travma sonucu görülebilir. Fakat genellikle 40 yaş üzerindeki kişilerde yıpranma sebepli karşımıza çıkar. Voleybolcular, tenisçiler, boyacılar gibi bazı meslek gruplarında da fazla görülebilir.
Rotator Kuf Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Omuz ağrıları, rahatsızlık, problem yaşanan kolu kaldıramama, eli enseye götürememe ya da elini sırtına götürememe gibi şikayetler olabilir.
Rotator kuf sendromu belirtileri aşağıdaki gibidir:
- Kolda ve omuz bölgesinde ağrı,
- Omuz bölgesinde zayıflık ve hassasiyet,
- Kolu başın üst tarafına kaldırmakta zorluk çekme,
- Ağrı sebepli omuz üzerine yatamamak,
- Arkaya ulaşmak istendiğinde zorlanma,
- Omuz hareketleri esnasında omuzda zorlanma ve ses gelmesi,
- Ağrı sebepli olarak uykuya dalmakta zorlanma.
Rotator Kılıf Yırtığının Tanısı Nasıl Konulur?
Rotator kılıf yırtığı tanısı muayene, röntgen ve MR ile konulmaktadır.
Röntgen incelemesi kemik kaynaklı bulguların tespitinde yararlıdır. Fakat, rotator manşetin direkt olarak izlenebildiği MR ve ultrasonografi gibi tetkikler çoğu zaman kesin tanı ve tedavinin planlanması için gerekli görülür . Rotator manşet yırtıkları parsiyel yani tam olmayan ya da tam yırtık şeklinde olabilir.
Rotator Kılıf Yırtıklarının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Rotator kılıf yırtıklarının tedavisi; yırtık oluşumuna ve oluş şekline, zamanına, hastanın yaşına, kasta yağlanma miktarına göre farklılık gösterir. Bazı yırtık tiplerinde acil ameliyat gerekirken belli grup yırtıklarda ise öncelikle Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uygulanabilir.
Rotator CUFF Ne Kadar Sürede İyileşir?
Hafif dereceli tendinitler 2 ile 4 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşebilir. Daha ileri düzeydeki yırtıklar ise, tedavi edilmeyen Rotator Cuff tendinitleri kronik tendon hastalığına (tendinozis) , kısmi ya da tam rotator cuff yırtıklarına ilerleyebilir.
Rotator CUFF Yırtığına Ne İyi Gelir?
Rotator manşet yırtığı sebebi ile oluşan ağrılar için ağrı ve ödem giderici ilaçlar verilebilir. Omuz eklemini güçlendirme ve esnetme egzersizleri de bu yırtığa iyi gelen şeylerdendir. Tam bir rotator manşet yırtığı halinde ise kapalı bir cerrahi tedavi yöntemi olan artroskopi ile tedavi edilir.
Rotator Kılıf Yırtıklarının Tedavisinde Hangi Cerrahi Teknikler Kullanılmaktadır?
Açık ya da artroskopik rotator kılıf onarımı uygulanmaktadır. Artroskopik teknikte hastanede kalış süresi kısa, yara yerinin küçük olması sebebi son yıllarda rotator kılıf yırtıklarının tedavisi uygulanması yaygınlaşmıştır.
Artroskopik Rotator Kılıf Tamiri Sonrası Süreç Nasıldır?
Artoskopik rotator kılıf tamiri sonrasında hasta, 1 gece hastanede kalır. Ameliyat sonrasında yapılan cerrahi müdahalenin şekline göre standart veya özel olarak hazırlanmış bir omuz askısı kullanılır. Yine tamirin şekline göre değişiklik göstermekle beraber çoğunlukla ertesi gün sarkaç egzersizleri denilen basit omuz hareketlerine başlanır. İleri rehabilitasyon süreci operasyondan yaklaşık 1 buçuk ay sonra yani 6. haftadan sonra başlar. Hastanın kendisini en huzurlu hissedeceği dönem ameliyat sonrası 3-6. aylar arasındadır.