Osteosarkom; en sık görülen kemik kanseri türlerinden biridir. Genellikle çocuklarda ve gençlerde görülen osteosarkomun görülme sıklığı yaş ilerledikçe azalmaktadır. Bu yazımızda Osteosarkom ameliyatı ve Osteosarkom belirtilerinden ayrıntılı bir şekilde söz edeceğiz.
Osteosarkom Nedir?
Osteosarkom nedir sorusunun cevabı kötü huylu kemik tümörü ya da bir tür kemik kanseri olarak verilebilmektedir. Nedeni kesin olarak bilinememekle birlikte genetik faktörlerin önemli rol oynadığı düşünülmektedir. Aynı zamanda radyoaktif maddeler ya da sitostatik maddelere maruz kalınması kemik kanserine neden olabilmektedir. Tedavi edilmeyen osteosarkom diğer kemiklere ve vücuttaki diğer organlara yayılabilir. Bu metastazlar kişinin hayatını riske sokabilir. Bu yüzden osteosarkomun mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Erken evrelerde belirti vermeyen ve radyolojide de görülemeyen kemik kanseri (osteosarkom) kemiklerin yapım ve yıkım dengesini bozar ve ilerleyen evrelerde röntgende kitle ve kemik yıkımları görülür. Kanser kitlesi eklemlere, yumuşak dokulara ve organlara yayılabilir. Tanı ve hastalığın ilerleme derecesinin anlaşılması için PET ve kemik sintigrafisi tetkikleri yapılır ve kesin tanı için kemik biyopsisi alınır.
Osteosarkom Neden Olur?
Osteosarkomun nedeni kesin olarak bilinememektedir. Ancak kemik kanserinin görülme riskini artıran bazı faktörler bulunur. Kemik kanseri nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Herhangi bir sebepten radyoterapi almış olmak
- Kemiklerde yenilenme döngüsünü bozan paget hastalığına sahip olmak
- Li-Fraumeni sendromuna sahip olmak
- Çocukluğunda göz kanserine (retinoblastom) yakalanmış olmak
- Göbek fıtığı ile doğmuş olmak
Osteosarkom Ameliyatı İşe Yarar mı?
Osteosarkom ameliyatı, tıp alanının gelişmesi sonucunda son yıllarda çok daha güvenilir ve konforlu bir şekilde uygulanabilmektedir. Öyle ki önceki yıllarda tümör oluşan uzvun tamamen kesilmesi disiplinine dayanan tedavi yöntemi, son yıllarda koruyucu cerrahi disiplinine dayanarak ilgili kemik üzerinden kanserli hücrelerin tamamen temizlenmesi disiplinine dayanmaktadır.
Osteosarkom genellikle kollar ve bacaklarda gelişmektedir. Aynı zamanda kafatası kemiği, pelvis ya da omurga kemiğinde de sıklıkla görülebilmektedir. Osteosarkom ameliyatı; pelvis, omurga kemiği ve kafatası kemiğinde kollar ve bacaklara oranla daha zorlayıcı şekilde uygulanmaktadır.
Osteosarkom ameliyatının süresi tümörün büyüklüğüne ve konumuna göre değişmektedir. Ayrıca, cerrahi tedaviyi destekleyici yöntemler de (öncesi ve sonrasında kemoterapi uygulaması gibi) uygulanabilmektedir.
Osteosarkom Kimlerde Görülür?
Osteosarkom en yaygın görülen kemik kanseri çeşididir. Osteoblast olarak da isimlendirilen kemik hücrelerinden köken alır. Bu grup tümörlerde kanserli hücreler kemik dokusu üretir. Hastalarının büyük bölümünü çocuklar ve genç yetişkinler oluşturur. Hastalık, genellikle bacak veya kol kemiklerinde ortaya çıkar.
Osteosarkom Belirtileri Nelerdir?
Osteosarkom belirtilerinin başında özellikle geceleri ve ilgili uzuv hareket halindeyken hissedilen yoğun ağrı hissidir. Bununla birlikte tümörün oluştuğu kemikte yumru oluşumu, kızarıklık ve ödem de görülebilmektedir. Aynı zamanda halsizlik, yorgunluk, spor ya da diyet uygulanmadığı halde sürekli kilo kaybı da osteosarkom belirtileri arasında yer almaktadır.
Osteosarkom hastalığı femur alt uç ve tibia üst uçta en sık görülmekle olmakta ve daha çok uzun kemiklerde görülür. Hastaların büyük bölümünde ana semptom ağrıdır. Bu hastalığı yaşayanların yarısında ele gelen kitle mevcuttur. Tutulum olan bölgede hareket kısıtlılığı ve ekstremitede (uzuvlarda) zayıflık belirtileri de gözlemlenebilir.
Kemik kanserinde görülen belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
- Kemik tümörü görülen bölgede kızarıklık ve şişlik
- Kemikte ağrı ve hassasiyet
- kemik kütlesinde kayıplar
- Kilo kaybı
- Gece terlemeleri
- Kemiğin bulunduğu uzuvda hissizlik
- Kemiklerin dayanıksız olması ve kolay kırılması
- Kansızlık
- Halsizlik ve bitkinlik
- Yüksek Ateş
Osteosarkom En İyi Doktor
Osteosarkom tedavisinden maksimum başarı elde edilmesi, tedavi planlamasının nitelikli bir şekilde oluşturulması ve uygulanmasına bağlıdır. Aynı zamanda kanser, psikolojik sonuçları olan bir hastalık olması sebebi ile doktor hasta ilişkisi ve iletişimi de oldukça önemlidir. En iyi doktor tanımlaması yapabilmek için hasta ile güçlü iletişim kurabilmesi ve planlanan tedavi yöntemleri arasından seçim yapıp nitelikli bir şekilde uygulayabilmesi gerekmektedir.
Osteosarkom En Sık Nereye Metastaz Yapar?
Osteosarkom kanser türü sıkça metastaz yapar ve bu durum sadece cerrahi tedavi gören hastaların %80'inde görülür. En sık metastaz akciğere gerçekleşir.
Osteosarkom İyileşir mi?
Çoğu osteosarkom, yoğun kemik büyümesi dönemlerinde büyüyen kemik hücrelerinin DNA'sındaki rastgele ve beklenmeyen hatalardan kaynaklanır. Şu anda bu kanser çeşidini önlemenin etkili bir yolu yoktur. Ancak uygun tanı ve tedavi ile osteosarkomlu çocuk hastaların çoğu iyileşmektedir.