Kötü huylu kemik tümörü, kemik dokularında yer alan bazı hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesi sonucunda gelişim göstermektedir. Kemik sağlığının temelinde aslında kemik yoğunluğu yer almaktadır. Kalsiyum oranına bağlı olarak da en yoğun kemik oluşan dönem 20 ile 30 yaş arasındadır. Bu yaş aralığında kemik yoğunluğunun sabit olabilmesi için beslenmeye ve egzersize önem verilmesi gerekmektedir.
İçindekiler
Kemik tümörleri ise genellikle bir belirti göstermeden ilerleme sağlamaktadır. Ağrısı hissedilebilmektedir fakat bazı durumlarda ağrı oluşumu da göstermemektedir. Aynı zamanda hastalardan bazılarında ele gelen kitle oluşumu görülmektedir. Ağrı veya ele gelen kitle oluşumu fark edildiğinde kişinin mutlaka muayene edilmesi gerekmektedir.
Kötü Huylu Kemik Tümörü Nedir?
Kötü Huylu Kemik Tümörü Nedir? Kötü huylu kemik tümörleri arasında metastatik kemik tümörleri bulunmaktadır. Bu hastalarda sıkça ağrı oluşumu meydana gelmektedir ve bu ağrılar ağrı kesici veya dinlenme ile geçmemektedir. Multpl miyelom en sık rastlanmakta olan kemik kanseri türüdür. Kemik iliğinin kötü huylu kanseri olarak bilinmektedir. Genelde 50 ile 70 yaş arasında görülmektedir. Osteosarkom, en sık rastlanan ikinci kemik kanseri türüdür. Kalça ve omuz bölgelerinde ortaya çıkmaktadır.
Ewing sarkomu, 5 ile 20 yaş arasında daha sık görülen kanser türüdür. Yumuşak doku kitlesiyle birlikte kemikte hasar oluşturmaktadır. Pelviste ve kaburgada daha çok görülmektedir. Kondrosarkom ile 40 ile 70 arasında olan bireylerde daha çok görülen bir kemik kanseri türüdür.
Kötü Huylu Kemik Tümörü Belirtileri Nelerdir?
Kötü Huylu Kemik Tümörü Belirtileri Nelerdir? En sık rastlanan belirtiler arasında ağrı ve şişlik yer almaktadır. Bunun yanı sıra tümör oluşumu ile birlikte daha sık kemik kırığı da meydana gelmektedir. Kemikte meydana gelen ağrılar ve şişlikler, hasta dinlenirken de geçmemektedir. Özellikle kaval kemiği ve kaburga bölgesinde yoğun bir ağrı oluşumu meydana gelmektedir.
Kemik kırığı ise ağrı ve şişlikten sonra en sık görülmekte olan belirtilerden bir tanesidir. Bazı hastalarda ise tesadüfen rastlanılmakta olan bir durumdur. Genel anlamda en yaygın belirtiler arasında şunlar yer almaktadır;
- Kemik üzerinde belirgin bir yumru
- Harekette meydana gelen kısıtlılık
- Halsizlik
- Yorgunluk
- Çabuk yorulma
- İstemsiz kilo kaybı
- Döküntü
- Ateş
Kötü Huylu Kemik Tümörü Tedavisi Nedir?
Kötü Huylu Kemik Tümörü Tedavisi Nedir? Kötü huylu olan bir tümörün varlığı tespit edilir ise cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır. Cerrahi işlem ile birlikte tümörlü dokunun tamamı çıkarılmaktadır. Bunun yanı sıra diğer fonksiyonlar korunmaya çalışılmaktadır. Tümörün diğer organlara yayılmasını engellemek içinse kemoterapi yöntemine başvurulmaktadır. Tedavi yöntemleri ile birlikte hastanın hayat kalitesi artırılmaktadır. Hastanın fonksiyonlarının herhangi bir deformasyona uğramaması hedeflenmektedir. Tedavinin erken dönemde uygulanması daha iyi bir şekilde etki göstermesine olanak sağlamaktadır. Bundan dolayı erken teşhis büyük bir öneme sahiptir.
Kötü Huylu Kemik Tümörü Öldürür mü?
Kötü Huylu Kemik Tümörü Öldürür mü? Kötü huylu olan bir tümör dünya üzerinde her yıl pek çok insanın ölmesine neden olmaktadır. Bundan dolayı da hastalarda erken teşhis oldukça büyük bir öneme sahiptir. Erken teşhis ile birlikte hastalık daha fazla ilerlemeden teşhis edilmektedir. İlerlemeden teşhis edildiğinde ise tedavi edilme ihtimali daha yüksektir ve başarılı sonuç elde edilme ihtimali artmaktadır.
Hastaların herhangi bir belirti fark ettiğinde mutlaka muayene edilmesi büyük bir öneme sahiptir. Ancak bazı hastalarda belirti görülmeyebilmektedir. Bundan dolayı da düzenli olarak kontrollerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Özellikle risk faktörlerine sahip olan hastaların dikkat etmesi önerilmektedir.