Kemik Tümörü Tedavisi

Kemik tümörü tedavisi her hastanın genel durumuna, tümörün türüne, ne kadar yayıldığına ve boyutuna bağlı olarak değişim gösterebilmektedir. Hastanın durumu kesinleştirildiğinde tümör üzerinde detaylı bir inceleme gerçekleştirilmektedir. Bu detaylı inceleme ile birlikte hastaya nasıl bir tedavi uygulanacağına karar verilmektedir. Aynı zamanda kemikte bulunan tümörler, iyi huylu veya kötü huylu da olabilmektedir.

İyi huylu tümörlerde duruma bağlı olarak tedavisiz izlem gerçekleştirilebilmektedir. Eğer boyutunda artış görülmemekteyse ve bir sorun oluşturmamaktaysa sadece tümörün takibi yeterli olabilmektedir. Kötü huylu tümör durumunda ise kemoterapi veya radyoterapi uygulanabilmektedir. Hastanın durumunu olumsuz etkileyen tümörlerin bir kısmı veya tamamı çıkarılabilmektedir. Bazı hastalarda ise tümör cerrahisi sonrasında bölgeye protez takılmaktadır. Bu sayede hastanın hayat kalitesi artırılmaktadır.

Kemik Tümörü Neden Olur?

Kemik Tümörü Neden Olur? Tümörün tam olarak neden kaynaklandığı bilinmemektedir. Ancak bazı durumların bu duruma yol açabilen risk faktörleri arasında yer aldığı gözlemlenmektedir. Kemik Tümörü Nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Erkeklerde daha sık oluşum göstermektedir.
  • Ailesinde kemik tümörü öyküsü olanlarda oluşma ihtimali daha yüksektir.
  • Kanser tedavisinde kullanılmakta olan yüksek dozda radyasyona maruz kalmak risk oluşturmaktadır.
  • Çocukluk çağında kemiklerin hızlı bir şekilde büyümesi de riski artırmaktadır.
  • Kötü ve düzensiz beslenme, sağlıksız yaşam da risk faktörleri arasında yer almaktadır.
  • Bazı meslekler, virüsler, hormonlar, gelişim çağı gibi çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak oluşabilmektedir.

Kemik Tümörü Belirtileri

Kemik tümörü belirtiler her hastada farklı şekilde ortaya çıkabilmektedir. Hastalardan bazılarında şiddetli ağrılar görülebilmekteyken bazılarında ise hiçbir belirti oluşmayabilmektedir. Bu durum tamamen kişinin durumuna ve tümörün ayrıntılarına bağlı olarak değişim göstermektedir. Hiçbir belirti yaşamayan hastalarda durum genelde tesadüfen fark edilmektedir. Aynı zamanda eğer belirtilerden bazıları hissedilmekteyse kişinin en kısa sürede muayene edilmesi ve durumun netleştirilmesi gerekmektedir. Kemik tümörü belirtileri arasında ise şunlar yer almaktadır;

  • Ağrının bulunduğu bölgede şişlik ve sertlik oluşumu
  • Ağrı kesici ile azalmayan ağrılar
  • Uzun zamandır devam eden ağrının azalmaması ve şiddetinin artması
  • Şişlik ile birlikte oluşan kızarıklık
  • Halsizlik
  • Yorgunluk
  • Aksayarak yürüme
  • Ateş
  • İştahsızlık

Kemik Tümörü Sebepleri

Kemik tümörü sebepleri net bir şekilde bilinmemektedir. Fakat bazı durumlar bu tümörün oluşmasını tetikleyebilmektedir. Bunlardan bazıları aileden gelen genetik etkenlerdir. Eğer bireyin ailesinde bu tümörün oluşumu bulunmaktaysa kendisinde çıkma ihtimali de artmaktadır. Aynı zamanda önceden kanser tedavi nedeni ile radyasyon tedavisi görmüş olan hastalarda da sıkça ortaya çıkmakta olan bir durum olduğu bilinmektedir. Bazı hastalarda herhangi bir alt neden bulunmamasına rağmen oluşabilmektedir. Bu durum tamamen kişinin durumuna bağlı olarak değişim göstermektedir.

Eğer herhangi bir belirtinin varlığı tespit edilmiş ise mutlaka muayene gerçekleştirilmesi ve durumun detaylarının öğrenilmesi gerekmektedir. Bu sayede erken tedavi uygulanabilmekte ve hastanın iyileşme ihtimali artırılmaktadır.

Kemik Tümörü Tedavisi Var mıdır?

Kemik Tümörü Tedavisi Var mıdır? Tümörün iyi huylu veya kötü huylu olmasına bağlı olarak tedavi yöntemleri değişim gösterebilmektedir. Öncelikle hastanın genel sağlık durumu ile ilgili detaylı bilgi öğrenilmekte ve ardından tümörün detayları da öğrenilmektedir. Buna en uygun olan tedavi yöntemi uygulanmaktadır Radyoterapi, kemoterapi veya cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulabilmektedir. Böylelikle hastanın iyileşme ihtimali artırılmaktadır.

İyi huylu kemik tümörlerinde ise direkt bir tedavi uygulanması gerek duyulmamaktadır. Tümör uzun bir süre boyunca takip edilmektedir. Herhangi bir soruna neden olup olmadığı hakkında bilgi elde edilmektedir. Buna bağlı olarak bir sorun oluşturmadığı gözlemlenmekte ise tedavi uygulanmamaktadır. Tedavi yerine sadece düzenli aralıklar ise gözlemlenmektedir.

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir

kotu-huylu-kemik-tumoru

Kötü Huylu Kemik Tümörü

Kötü huylu kemik tümörü, kemik dokularında yer alan bazı hücrelerin kontrolsüz bir şe…

Devamını Oku
kemik-tumorleri-nelerdir-kemik-tumoru-tani-ve-tedavileri-nelerdir

Kemik Tümörleri Nelerdir? Kemik Tümörü Tanı Ve Tedavileri Nelerdir?

Tümörler genel olarak organlara ve kemiklere yayılan kanser kitleleridir. Farklı çeşi…

Devamını Oku
kemik-kanseri-nedir-tani-ve-tedavileri-nelerdir

Kemik Kanseri Nedir? Tanı Ve Tedavileri Nelerdir?

Kemiklerde görülen kemik kanseri türü kötü huylu bir tümör olup oldukça nad…

Devamını Oku