Kemik tümörleri genelde iyi huylu olur, fakat kötü huylu olan durumlar da oluşabilmektedir. Kötü huylu olan türler ise iki farklı şekilde ortaya çıkmaktadır. Bunlardan biri kemiğin kendi tümörleridir. Bir diğeri ise diğer organlarda oluşan tümörlerin kemiğe yerleşmesidir. Bu duruma verilen diğer isim ise metastaz olarak bilinmektedir.
Metastazlar, kemiğin kendi oluşturduğu tümöre oranla daha yaygın görülmektedir. Prostat, meme, akciğer, tiroid bezi ve böbrek kanserlerinde kemik metastazlarına daha sık rastlanmaktadır. Kemiğin kendi oluşturduğu tümörler ise yine iki farklı grupta incelenmektedir. Bunlar ise selim (benign) ve habis (malign) kemik tümörleri olarak ayrılmaktadır. En sık rastlanan malign kemik tümörüne ise osteosarkom ismi verilmektedir. Agresif yapılı bir tümördür ve diğer organlara yayılma ihtimali yüksektir.
Kemik Tümörü Nedir?
Kemik Tümörü Nedir? Büyüyen tümörler zamanla sağlıklı olan dokuların tümörlü olanlar ile yer değiştirmesine neden olabilmektedir. Bu sebeple çocukluk çağında daha sık görülmektedir. Aynı zamanda kemiği zayıflatabilmekte ve patolojik dokulara yol açabilmektedir. Eğer gerekli önlemler alınmamış ise zamanla tümörler yayılım göstermekte ve bazı durumlarda tüm vücudu etkileyebilmektedir. Bu durum da hastaların yaşamını tehdit edebilmektedir. Genelde iyi huylu kemik tümörleri daha sık görülmektedir.
Dev Hücreli Kemik Tümörü Nedir?
Dev Hücreli Kemik Tümörü Nedir sorusuna şu şekilde yanıt verilebilir; Bu çeşit tümörler iyi huylu olarak da bilinen selim kemik tümörleri arasında yer almaktadır. Tekrarlama ihtimali yüksek olan tümörler arasında yer almaktadır. Bununla birlikte kemik içerisinde görülmekte ve kemiği inceltebilmektedir.
Dev hücreli kemik tümörü genelde 20 ile 40 yaş arasında daha sık görülmektedir. Diz ve el bölgesi, bu tümörün en sık görüldüğü bölgelerdir. Fakat omuz, kalça ve basenlerde de oluşma ihtimali vardır. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık olarak gözlemlenmektedir.
İyi Huylu Kemik Tümörü Nedir?
İyi Huylu Kemik Tümörü Nedir? Daha çok çocuk yaşlarda görülen tümörler arasında yer almaktadır. Hayati tehlike oluşturan bir durum değildir. Ayrıca vücudun farklı bölgelerine yayılım göstermemektedir. Normal kemik dokusunun gelişimini bozarak anormal durumlara neden olabilmektedir. İncelme ya da genişleme gibi durumları ortaya çıkarabilmektedir. Ağrı, kırık ve üzerine basamama gibi belirtileri ile kendini ortaya çıkarmaktadır.
İyi Huylu Kemik Tümörü Tedavisi
Her tümörün tedavisi kişiye özel farklılıklara sahip olabilmektedir. Eğer hasta üzerine basamıyor, kırık riski oluşuyorsa ve ağrı varsa cerrahi yöntemlere başvurulmaktadır. Kemik incelmiş ve kırık riski oluşmuş ise kitle ameliyat ile çıkarılmaktadır. Kalan tümörleri de bazı yöntemler ile yok edilmektedir. Tümörün çıkarılması ile birlikte ortaya çıkan boşluk ise başka bölgeden alınan doku ya da dışarıdan takılan hazır kemik ile giderilmektedir.
Kemik Tümöründe En İyi Doktorlar
Kemik tümöründe en iyi doktorlar sayesinde tümörlerin gelişimi ve diğer organlara yayılması önlenmektedir. Gerekli tedavi koşullarının uygulanması ile birlikte hasta daha iyi bir duruma getirilmekte ve sağlığına kavuşmasına olanak sağlanmaktadır.
Kemik Tümörü Çeşitleri Nelerdir?
Kemik tümörü; iyi huylu ve kötü huylu olarak ikiye ayrılmaktadır.
İyi huylu kemik tümörleri arasında;
osteokondrom,
dev hücreli tümör,
enkondrom,
fibröz displazi,
non ossifiye fibrom yer almaktadır.
Kötü huylu kemik tümörleri ise;
osteosarkom,
ewing sarkonu,
kondrosarkom,
metastatik kemik tümörleri,
multipl miyelom olarak bilinmektedir.
Kemik Tümörü Tedavisi
Kemik tümörü tedavisi için hastanın tümörünün hangi türde olduğuna, ne durumda olduğuna detaylı bir şekilde bakılması gerekmektedir. Yapılan muayeneler ve testler sonucunda hastanın durumu net bir şekilde ortaya çıkarılmaktadır. Bununla birlikte hastaya en uygun tedavi işlemleri gerçekleştirilmektedir.