Kemik tümörleri genelde iyi huylu olur, fakat kötü huylu olan durumlar da oluşabilmek…
Devamını OkuKemik tümörü tedavisi her hastanın genel durumuna, tümörün türüne, ne kadar yayıldığı…
Devamını OkuKötü huylu kemik tümörü, kemik dokularında yer alan bazı hücrelerin kontrolsüz bir şe…
Devamını OkuNadir rastlanan kemik tümörlerinin bir bölümü iyi huylu tümörleridir ve genellikle be…
Devamını Okuİzmir Kemik tümörü; kemik dokudaki hücrelerin değişime uğrayarak kontrolsüz bir şekil…
Devamını OkuKemiklerde görülen kemik kanseri türü kötü huylu bir tümör olup oldukça nadir görülen…
Devamını OkuTümörler genel olarak organlara ve kemiklere yayılan kanser kitleleridir. Farklı çeşi…
Devamını OkuKemik kanseri; kondrosarkom ne demek diye sorulduğunda verilecek ilk cevaptır. Kondro…
Devamını OkuKemik tümörü, kontrolsüz şekilde ortaya çıkan ve kitlesel olarak büyüyen vücut hücrelerinin bir kitle oluşturmasıyla gerçekleşmektedir. Genellikle iyi huylu olan kemik tümörleri, nadiren kötü huylu olabilmektedir. Farklı türlerde görülebilen kemik tümörü; ilaç, ışın tedavisi, cerrahi, kemoterapi gibi yöntemlerle tedavi edilebilmektedir.
Kemik tümörü, kemik dokularındaki hücrelerin kontrolsüz büyümesi ve tümörleşmesi sonucunda oluşmaktadır. Büyümekte olan bir tümör zaman içerisinde sağlıklı olan dokulara da yayılmaktadır. Sağlıklı dokulara yayılım göstererek tümörlü olan dokular ile yer değiştirmesine neden olmaktadır. Zaman içerisinde kemiği zayıflatmakta ve kırıklara neden olmaktadır. Eğer gerekli bir önlem alınmaz ise yayılmış olan tümörler geliştikleri organ sistemi içerisinde işlevsel anlamda yetmezliğe yol açmaktadır. Hatta hastanın tüm vücudunu etkisi altına almakta ve hayatını tehdit etmektedir.
Kötü huylu kemik ve yumuşak doku tümörleri hemen her yaşta görülebilmektedir. Fakat özellikle çocuklarda ve ergenlerde daha sık oluşum gösterdiği gözlemlenmektedir.
Kemik tümörü türleri şu şekilde tanımlanmaktadır;
Kemik tümörü oluşmasında birçok farklı etken neden olabilmektedir. Irk, coğrafik etkenler, genetik etkenler, cinsiyet ve bazı hormonlar nedenler arasında yer almaktadır. Aynı zamanda bazı meslekler, kimyasallar, virüsler, radyasyon gibi pek çok farklı durumda böyle bir durumun oluşmasına sebebiyet verebilmektedir. Kemiklerde ve yumuşak dokularda oluşun tümörlerin büyük bir kısmında sürekli olarak ağrı görülmektedir.
Düşme veya çarpma gibi durumlara neden olmamaktadır fakat böyle bir durum gerçekleştiğinde hastanın ağrıları fazlasıyla artış gösterebilmektedir. Kırık oluşumu ise daha fazla gerçekleşmektedir ve zayıflayan kemiklerde daha sık oluşmaktadır. Ateş ve gece terlemesi gibi sorunlara da neden olabilmektedir. Fakat bazı hastalarda ise ağrısız kitle oluşumları meydana gelmektedir. Bu ağrısız oluşumlar ise tesadüfen fark edilmektedir.
Kemik tümörleri bulundukları bölgeye, boyuta, yayılımına ve hastanın genel durumuna bağlı olarak farklı belirtilere neden olabilmektedir. Hastadan hastaya göre değişin bazı belirtileri vardır ancak genel anlamda belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır;
Kemik tümörü teşhisinde öncelikle hastanın şikayetleri detaylı bir şekilde dinlenmektedir. Hastanın durumuna bakılarak bazı görüntüleme yöntemlerine başvurulmaktadır. Bununla birlikte tümör hakkında detaylı bilgi elde edilmektedir. Bazı tümör çeşitleri ise ağrıya neden olmadığından dolayı tesadüfe fark edilebilmektedir. Fark edilen tümörler için uygun bir tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Tedavi hastanın durumuna uygun bir şekilde tercih edilmektedir.
Kemik tümörü tedavisinde hastanın durumuna bağlı olarak farklı tedavi yöntemlerine başvurulabilmektedir. Öncelikle durum detaylı bir şekilde anlaşılmakta ve buna uygun bir ilerleme sağlanmaktadır. Her hastanın kemiğinde bulunan tümör farklı boyutlarda ve farklı şekillerde gelişim gösterebilmektedir. Ayrıca bulunduğu bölgede farklı olabilmektedir. Böyle bir durumda ise her hastaya uygulanan yöntem farklı gelişmektedir.