Tümörler genel olarak organlara ve kemiklere yayılan kanser kitleleridir. Farklı çeşitleri olup kemik tümörleri iyi ya da kötü huylu olarak ayrılabilir. Oluşum nedenleri çoğu zaman bilinmese de yerleştiği dokuda hasara ve kemiklerde kırılmalara yol açabilecek zayıflamalara neden olurlar.
İçindekiler
Erken dönemde tanı konabilmesi için belirti göstermesi halinde ya da rutin kontrollerde mutlaka muayene edilmesi gereklidir. Bu sayede erken dönemde tedavi edilebilirken aynı zamanda dokulardaki hasarları en aza indirebilmek için önlem alınmış olur. Tümörlerin ilerlemesi halinde yaşamı tehlikeye düşürebilecek olumsuz sonuçlarla karşılaşılması söz konusu olabilir.
Kemik tümörleri çoğu zaman iyi huylu olsa da kötü huylu olanları da görülebilir. İyi huylu olanlar tehdit etkisi göstermezken kötü huylu olanlar metastaz oluşturabilerek hasarlara neden olabilir. Bu nedenle fiziki muayene, görüntüleme teknikleri kullanılarak tanının erken dönemde konabilmesi önem taşır.
Kemik Tümörleri Nedir?
Kemik tümörleri kemik dokusunda değişimlere yol açabilen ve çoğu zaman olumsuz yönde etkileyerek hayati tehlikeler oluşturabilen yapılardır. Mutlaka erken dönemde tedavi edilmeleri önemli iken tedavi edilmemesi halinde büyük sorunlara neden olabilir.
Bazı durumlarda sebepsiz bir şekilde oluşabilir ve genellikle hastada belirtilere neden olurken rahatsız edici semptomlar gösterebilir. Kemiklerde oluşan tümörler ve diğer organlarda oluşarak kemiklere metastaz yapan tümörler olmak üzere çeşitleri bulunur. Kemiklerde olan tümörler evrelerine ve durumlarına göre değişiklik gösterirken erken dönemde teşhis edilebilmesi önem taşır.
Kemik kanserlerinde ve tümör oluşumlarında erken teşhis oldukça önemlidir ve başlangıç aşamasında tedavi edilmesi gereklidir. Belirti vermesi ya da vermemesi önemli olmayıp mutlaka rutin kontrollerde kanser için taramalar yapılmalıdır.
Kontrolsüz şekilde büyüyen ve oluşan tümörler günümüzde en sık görülen sağlık sorunları başında gelir. Farklı semptomların oluşması ve evrelerinin, çeşitlerinin farklı olmasından dolayı tedavi teknikleri de değişiklik göstereceğinden öncesinde tanı konması gereklidir.
Kemik Tümörleri Belirtileri Nedir?
Kemik Tümörler farklı nedenlere bağlı olarak oluşup en sık kemiklere etki ederek olumsuz yönde etki gösteren yapılardır. Erken dönemlerde tanı konmadan önce belirti göstermezken bazı durumlarda hastada şikâyetlere neden olabilir.
Kişiden kişiye kemik tümörleri farklı belirtilere neden olurken en sık görülen belirtiler ağrı, şişlik, sert kitleler, halsizlik, yorgunluk, kilo kaybı gibi etkenlerdir. Bu belirtiler dışında nefes darlığı, öksürük gibi şikâyetlerin de oluşması söz konusu olabilir. Belirti göstermesi halinde mutlaka vakit kaybedilmeden uzman bir hekime danışılması gereklidir. Rutin sağlık kontrollerinde tümör oluşumları için taramalar yapılabilir ve oldukça fayda sağlar.
Kemiklerde ve hasta vücudunda farklı organlarda oluşan tümörler ele gelen kitleler şeklinde görülebilirken geceleri terleme gibi semptomlarda oluşturabilir.
Kemik Tümörleri Tanı Yöntemleri
Hastaların kanser ya a tümörlerden dolayı herhangi bir şikâyetlerinin oluşması halinde mutlaka vakit kaybetmeden uzman kişilere bilgi vermesinde fayda bulunur. Öncelikli olarak fiziki muayene yapılarak tanı konması amaçlanırken yeterli olmaması ve netleştirilmesi için görüntüleme tekniklerinden de destek alınmalıdır.
Kemik tümörleri için tanı yöntemleri arasında kan tahlilleri ve idrar testleri yol gösterici olurken yanı sıra tomografi, röntgen, kemik sintigrafisi gibi ileri tekniklerde istenebilir. Tüm bu taramaların yanı sıra gerekli görülmesi halinde doku örneği yani biyopsi istenmesi uzman hekimler tarafından değerlendirme aşamasında önem taşır.
Uzman hekimler tüm yapılan taramaların değerlendirmesini yaparak tümörlerin evrelerini, durumlarını, metastaz yapıp yapmadığının tanısını kolay bir şekilde koyabilir. Erken dönemde tanı konabilmesi tedavinin başarılı olması açısından büyük önem taşıyacağından ihmal edilmemesi gereken bir rahatsızlıktır.
Kemik Tümörü Tedavi Yöntemleri
Kemiklerde oluşan kanserli dokuların tedavi teknikleri evrelerine ve durumlarına göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle doğru bir şekilde tedavi edilebilmesi için tanıların doğru konması ve mutlaka kanser evresinin bilinmesi gereklidir.
İyi huylu olan tümörler tedaviye gerek duyulmadan sadece takiple kontrol altında tutulması yeterli olan kanser türleridir. İyi huylu olmasının yanı sıra devleşerek kanser hücrelerine dönme ihtimali olmasından dolayı mutlaka yakınan takip edilerek gelişimi gözlemlenmelidir. Gerekli görülmesi halinde erken dönemde tedavisi gecikmeden uygulanabilir. Bu sayede ilerleme kaydedilmeden kanser oluşumları giderilebilir.
Kötü huylu olan kemik tümörleri için uygulanan tedaviler genellikle tümörün evresine ve türüne göre farklılık gösterir. Tedavilerdeki öncelikli amaç hastayı yaşatmak, kanseri yenmek ve organları korumaktır. Radyoterapi, kemoterapi ve koruyucu cerrahi gibi tekniklerle şikâyetlerin azaltılması, metastaz oluşumu gibi olguların oluşmasını engellemek için uygulanan tedavilerle hasta şikâyetleri en aza indirilir.
Tümör tedavilerinden sonra mutlaka hasta yakından takip edilmelidir. Dikkat edilmesi gereken en önemli konu takip iken hastaya psikolojik destek verilerek gündelik yaşamına konforlu bir şekilde devam edilmesi sağlanmalıdır. Yaşa bağlı olarak kemik ağrılarının yakından takip edilmesi ve mutlaka kanser belirtilerinin değişmesi açısından yakından takip edilmesi önem taşır. Bu nedenle belirti versin ya da vermesin mutlaka rutin kontrollerde gerekli olan tüm taramaların düzenli bir şekilde yapılması gereklidir. Düzenli kontroller erken dönemde tedavi edilebilme ve tanının erkenden konabilmesi açısından önem taşır.