Kemik metastazı, vücutta herhangi bir organda oluşmuş olan kanserin çeşitli kompleks mekanizmalar ile kemiğe yerleşmesi ve kanserli bir kitle oluşturması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Hemen her kanserin kemiğe metastaz yapma ihtimali bulunmaktadır. Ancak en sık akciğer kanseri, meme kanseri, tiroid kanseri, mesane kanseri ve böbrek kanseri kemiğe metastaz yapan kanserler arasında yer almaktadır.
İçindekiler
Oldukça sık rastlanan bir durumdur. Yapılan araştırmalara göre en sık metastaz görülen alan iken şu an akciğer ve karaciğerin altında yer almaktadır. Yani metastaz oluşan 3. alan olduğu söylenebilmektedir. Meme ve prostat kanserlerinin %70’lik kısmında rastlanılan bir durumdur. Ayrıca akciğer ve böbrek hastalarında da sıkça görüldüğü bilinmektedir. Yeni tedavi yöntemleri ile hastaların sağ kalma oranları arttırılmaktadır fakat kemikte metastaz oluşumu da artış göstermektedir.
Kemik Metastazı Nedir?
Kemik Metastazı Nedir? Ana tümörden ayrılıp kan dolaşımına ya da lenf damarlarına girmekte olan kanser hücreleri, vücudun pek çok farklı noktasına ulaşabilmektedir. Kemikler, bu kanserleri hücrelerin yerleştiği ve büyüyebildiği organlardır. Bundan dolayı sık rastlanılan bir durumdur. Kemik metastazı, başka bir yerden yayılan ve kanseri içeren bir kemik alanıdır.
Kanser, vücutta bulunan herhangi bir kemiğe yayılabilmektedir. Fakat metastazlar genelde vücudun merkezine yakın olan kemiklerde bulunmaktadır. Omurga bu noktada ön plana çıkmaktadır. Ayrıca kalça kemiği, üst kol kemiği, kaburga ve kafatasında daha sık oluşum göstermektedir. Yayılım gösteren kanser nadiren iyileşmektedir. Küçültmek, durdurma veya yavaşlatmak için bazı tedaviler uygulanmaktadır.
Kemik Metastazı Nasıl Oluşur?
Kemik Metastazı Nasıl Oluşur? Öncelikle kanserin başladığı primer tümörden kanser hücrelerinin ayrılması ile gerçekleşmektedir. Bu hücreler daha sonra dolaşım sistemine veya lenf sistemine girmektedir. Ardından kemik iliğine gidebilmektedir. Kanserli olan hücreler kemikte uzun süre ve gizli bir şekilde durabilmektedir. Böyle bir durumda tedaviden kaçınmaktadırlar.
Sonraki dönemde bu hücreler çoğalmaya başlamakta, oksijen ve besin için yeni damarlar oluşturmaktadır. Bunun sonucunda bir veya daha fazla tümör oluşabilmektedir. Büyük ağrıların oluşmasına neden olan bir durumdur. Vücudun ağrılığını taşımakta olan kemiklerde daha yoğun bir ağrı oluşumu meydana gelmektedir.
Kemik Metastazı Belirtileri Nelerdir?
Kemik Metastazı Belirtileri Nelerdir? Halk arasında kanseri kemiğe sıçraması olarak da bilinen bir durumdur. Kanserli olan hücreler bulundukları bölgeden ayrılmakta ve kemiğe yayılmaktadır. Bu kanserli hücreler kemiklere yayıldığında ise ağrı ve kemikte kırılma gibi durumlar meydana gelmektedir. Ardından pek çok sorun ortaya çıkabilmektedir. Tüm kanserler kemiğe yayılım gösterebilmektedir. Fakat meme kanseri, akciğer kanseri, prostat kanseri, böbrek kanseri, melanom, yumurtalık kanseri ve tiroid kanseri daha sık kemik metastazına neden olmaktadır.
Omurga ise kemik metastazının en sık görüldüğü alandır. Buraya yayılan kanserli hücreler omuriliğe baskı yapabilmektedir. Tedavi edilmediğinde ise felce neden olabilmektedir. Yoğun ağrılar oluşmasına neden olan bir durumdur.
Kemik Metastazı Tehlikeli mi?
Kemik Metastazı Tehlikeli mi? En sık yayıldığı bölge omurgadır ve bu bölgede omuriliğe baskı oluşturabilmektedir. Ardından sinir hasarına neden olarak felç oluşturabilmektedir. Kanserli hücreler kemiklere hasar verdiğinde kemikte bulunan kalsiyum kan içerisine salınmaktadır. Böyle bir durumda ise yüksek kan kalsiyum düzeyine yani hiperkalsemi oluşumuna neden olabilmektedir. Oldukça ciddi ve tehlikeli bir durumdur.
Bazı kanserlerde kemik metastazı daha çık meydana gelmektedir. Nadiren iyileşme göstermektedir. Mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavi ile birlikte kanserli olan hücreler küçültülebilmekte, durdurulabilmekte ya da yavaşlatılabilmektedir. Sistematik veya lokal bir şekilde tedavi gerçekleştirilebilmektedir. Tümörün boyutuna ve durumuna bağlı olarak tedavi planlaması yapılmaktadır.