Karpal Tünel Sendromu

Karpal tünel sendromu, median sinir üzerindeki baskı ile oluşum göstermektedir. Karpal tünel insan elinin avuç içi kısmında yer almakta, kemikle ve bağlar ile çevrilmekte olan dar bir kanaldır. Burada yer almakta olan median siniri ismi verilmekte olan sinir üzerine baskı uygulanması el ve kollarda uyuşma, karıncalanma ve halsizliğe neden olmaktadır. Çoğunlukla ellerin yorulduğuna işaret etmekte olan bir durumdur.

Bilek anatomisi, diğer sağlık problemleri ve aynı hareketin sürekli olarak yapılması bu durumun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Tedavi uygulanması ile birlikte oluşan bazı belirtilerin daha hafif düzeyde olması sağlanabilmektedir. Böylelikle bilek ve el yeniden normal işlevine dönmektedir.

Karpal Tüner Sendromu Nedir?

Karpal Tüner Sendromu Nedir? Median sinirinin bazı nedenlerden dolayı baskı altında kalmasına neden olan nöropatik bir hastalık olarak bilinmektedir. Bilek seviyesindedir ve üst kısmı kalın bir yapı tarafından kaplı haldedir. Median sinir ise yüzük parmağının yarısı ile serçe parmağı dışında kalan parmakların hissiyatını algılanma görevini üstlenmektedir. Bu sinirin bir başka özelliği ise baş parmağın hareketlerinden sorumlu olan kaslara elektriksel uyarı göndererek motor fonksiyonlarına yardımcı olmasıdır.

karpal-tunel-sendromu-nedir

karpal-tunel-sendromu-neden-olur

Karpal Tünel Sendromu Neden Olur?

Karpal Tünel Sendromu Neden Olur? Anatomik değişimlere ve farklı hastalıklara bağlı olarak oluşum gösterebilmektedir. Genellikle bölgede yer alan bağ dokusunun ödeminden ya da kan akışının kesintiye uğramasından dolayı kaynaklanmaktadır. Böyle bir durumun oluşmasına neden olabilecek olan durumlardan bazıları şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Şeker hastalığı (diyabet)
  • Tiroid bezi hastalıkları
  • Menopoz ve hamilelik dönemlerinde oluşan aşırı sıvı tutulması
  • Hipertansiyon (kan basıncı yüksekliği)
  • Bağışıklık sisteminin vücudun kendi dokusunda ve hücresinde oluşturduğu hastalıklar
  • El bileği bölgesinde meydana gelen travmalar

Karpal Tünel Sendromunu Önlemek İçin Öneriler

Karpal tünel sendromunu önlemek için öneriler arasında öncelikle el bileğini zorlayacak olan hareketlerin yapılmaması yer almaktadır. Dinlenilmesi gerekmekte ve tuz, su alımına dikkat edilmesi önerilmektedir. Aynı zamanda el bileği egzersizleri yapmak da hastalığın olumsuz etkilerini azaltmaktadır. Bunun yanı sıra kilo dengesinin de korunması gerekmektedir. 

 

Karpal Tünel Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Karpal Tünel Sendromu Belirtileri Nelerdir? Bu durumda ortaya çıkmakta olan belirtiler, bu hastalıktan etkilenmekte olan median sinirinin normal fonksiyonları ile doğrudan bağlantılıdır. Elin belli bir kısmının hareketi ve duyusu ile ilgili görevleri üstlenmekte olan bu sinirin olası bir baskı altında kalması sonucunda hastalarda bazı belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler ise şu şekilde sıralanmaktadır:

  • İşaret, orta ve baş parmağı kapsamakta olan ağrı
  • Karıncalanma ve uyuşma hissi
  • El bileğine başlayan ve yavaşça kola yayılan ısı ve ağrı hissi
  • Gece uykudan uyandıran bilek ağrısı
  • El kaslarında güçsüzlük

Ortaya çıkmakta olan belirtiler genellikle oldukça yavaş bir şekilde ilerleme göstermektedir. Kas güçsüzlüğü meydana gelebilmekte ve nadiren elde tutulan şeyler düşürülebilmektedir.

karpal-tunel-sendromu-belirtileri

karpal-tunel-sendromu-nasil-tedavi-edilir

Karpal Tünel Sendromu Teşhisi Nasıl Konur?

Karpal Tünel Sendromu Teşhisi Nasıl Konur? İlk olarak hastanın şikayetleri dinlenmekte ve ardından hastanın durumu hakkında detaylı sorular sorularak pek çok bilgi elde edilmektedir. Daha sonra bazı görüntüleme yöntemlerine ve testlere ihtiyaç duyulabilmektedir. Tüm bunların sonucunda ise hastaya teşhis konulabilmektedir.

Karpal Tünel Sendromu Tedavisi Nasıl Olur?

Karpal Tünel Sendromu Tedavisi Nasıl Olur? Tedavi hastanın durumuna, belirtilere göre değişim göstermektedir. Erken dönemde tespit edilmesi ise oldukça büyük bir öneme sahiptir. Bundan dolayı belirtiler arasında görülen bir durum mevcut ise mutlaka bekletilmeden muayene edilmesi ve durumun detaylarının öğrenilmesi gerekli görülmektedir.

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir

artroskopik-cerrahi

Artroskopik Cerrahi

Artroskopik cerrahi, kapalı bir şekilde gerçekleştirilen ameliyat olarak bilinmektedi…

Devamını Oku
eklem-kireclenmesi-nedir-eklem-kireclenmesi-tedavisi

Eklem Kireçlenmesi Nedir? Eklem Kireçlenmesi Tedavisi

Osteoartit ya da tıp adı ile eklem kireçlenmesi dünya çapında milyonla…

Devamını Oku
eklem-hastaliklari-ve-cerrahisi

Eklem Hastalıkları Ve Cerrahisi

Eklem hastalıkları ve cerrahisi polikliniğinin ilgi alanına kıkırdak bozuklukları, ek…

Devamını Oku