Eklem Kireçlenmesi (Artroz) Nedir?

Artroz, eklemlerim iltihapsız romatizmasıdır. Bir eklemde veya daha fazlasında oluşum gösterebilmektedir. Ağrı ile birlikte eklem tutukluğu, eklemden ses gelmesi, hareket kısıtlılığı ve şekil bozukluklarına neden olabilmektedir. Artrozda değişim kartilaj yıpranması sonrası eklem kıkırdağında başlamaktadır. Hastalığın ilerlemesi ile birlikte eklem kenarlarında kemik çıkıntılar oluşmaktadır. Bir veya birden fazla eklemde görülebilen eklem yaşlanması olarak da tanımlanabilmektedir.

Omurga, kalça, diz, ayak, el parmakları gibi hareketli olan eklemlerde meydana gelmektedir. Ağrılar ile hareket ile birlikte ortaya çıkmakta ve dinlenme ile birlikte kaybolmaktadır. Fakat bazı durumlarda uzun süre hareketsizlik sonrası tutukluk oluşabilmektedir. Tutukluk ise ortalama yarım saat sürebilmektedir. Tekrarlayıcı hareketlerin fazla olduğu işleri yapan kişilerde görülebilmektedir.

Artroz Nedir Nasıl Olur?

Artroz Nedir Nasıl Olur? Eklemlerin aşınması ve yıpranması sonucunda ortaya çıkmaktadır. İltihapsız romatizma olarak da tanımlanabilmektedir. Sağlıklı eklemlerin hareketi kıkırdak yapı ile sağlanmakta iken bu yapının deformasyonu eklem mobilitesini kısıtlamaktadır. Hastanın ağrılar yaşamasına neden olmakta ve hayat kalitesini düşürmektedir. Bazen tek bir eklemde olabilmekte iken bazen pek çok eklemde oluşum gösterebilmektedir.

Başta yüke maruz kalan eklemler olmak üzere küçük eklemlerde de meydana gelebilmektedir. Diz, boyun ve bel yüke maruz kalan eklemler olduğundan dolayı kireçlenmeye yatkındır. Sürekli hareket eden el eklemlerinin de bu duruma yatkın olduğu söylenebilmektedir.

İlerleyen yaş ile birlikte doku yenilenmesi yavaşlamaktadır. Elastiside azalma olmaktadır. Ayrıca kilo artışı da ekleme yük bindirmektedir. Uzun süre boyunca ağır fiziksel aktivite yapılması da kıkırdak dokunun düzenliliğini bozmaktadır. Bu durumlarda artroz oluşma ihtimali artmaktadır. Genelde el parmaklarında oluşan nodüllü artroz, kalıtımsal bir yatkınlık barındırmaktadır. El parmağı gibi küçük eklemler ve diz eklemlerinde kireçlenme kadınlarda erkeklere oranla daha sık gözlemlenmektedir.

 

 

Artroza Ne İyi Gelir?

Artroza Ne İyi Gelir? Öncelikle bu durumun teşhis edilmesi gerekmektedir. Ardından hastanın ağrılarını giderecek bazı yöntemler uygulanabilmektedir. Fakat bu hastalığı tamamen geçirecek, geri döndürebilecek bir yöntem bulunmamaktadır. Bazı ilaçlar, losyonlar ve kremler ile birlikte ağrılar ve acılar dindirilmektedir. Bununla birlikte hastanın da kendine dikkat etmesi gerekmektedir. Bazı hareketleri yapmaktan kaçınması önerilmektedir. Eğer gerekli görülür ise fizik tedaviye başlanabilmektedir.

Dizlerde Artroz Nedir?

Dizlerde Artroz Nedir? Diz kireçlenmesi olarak da bilinen bu sorun eklem kıkırdağının dejenerasyonuna eşlik eden kemik dokusunda bir artışla ortaya çıkmaktadır. Erkeklerden çok kadınlarda meydana geldiği gözlemlenmektedir. Özelliklerde yaşlılarda çok sık ağrılara neden olmaktadır. Bunun yanı sıra yaşlılarda özerklik kaybına da neden olduğu bilinmektedir. Kronik dejeneratif artrit olarak da adlandırılan bu durum eklemde ağrıya, sertliğe ve deformasyona neden olmaktadır. Kıkırdağın aşınması ve yırtılması ile birlikte ortaya çıkmaktadır. İlk belirtileri arasında yük altındayken ortaya çıkan ağrılar yer almaktadır. Bazı durumlarda dinlenme esnasında da ağrı oluşumuna yol açabilmektedir.

Artroz Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Artroz Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Bu sorunun ortadan kaldırılmasında tek tedavi yönteminin protez olduğu gözlemlenmektedir. Diğer tedavi yöntemleri ağrıyı azaltıp hastanın hareket kabiliyetini yükseltmeyi amaçlar. Hareket kabiliyeti için hastanın mutlaka kilosunun kontrolünü sağlaması gerekmektedir. Fizik tedavi yöntemine başvurulabilmektedir. Bazı ilaçların kullanımı, kortizon enjeksiyonları, eklem içi enjeksiyonlar ile birlikte ağrılar geçirilebilmekte veya hafifletilebilmektedir. Uygulamaların tamamı belirtilere yöneliktir ve tamamen iyileşmesine olanak sağlamamaktadır. Ayrıca bu hastalık ilerleyicidir ve kendiliğinden iyileşme göstermemektedir.

Kapalı ameliyat yöntemi ile kireçlenme görüntülenmekte ve hasarlı bölge temizlenmektedir. Protez tedavisinde de hasarlı olan kısım çıkarılmakta ve yerlerine uyumlu parçalar yerleştirilmektedir. Hastalığın seyrine ve tedavilerin sonucuna bağlı olarak protez uygulanmasına karar verilmektedir.

Cerrahi Tedavi Gerektiren Evreler

Orta ve ileri evrelerde ise cerrahi tedavi gerekmektedir.

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir

rotator-kilif-cuff-onarimi

Rotator Kılıf (CUFF) Onarımı

Rotator kılıf, CUFF ya da manşet olarak da adlandırılan omuzda bulunan ve omuzun dönm…

Devamını Oku
meniskus-yaralanmasi-nedir

Menisküs Yaralanması Nedir?

Menisküs yaralanmaları insan vücudunda genellikle diz bölgesinde görülen ciddi b…

Devamını Oku
ayak-ve-ayak-bilegi-cerrahisi

Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi

Ayaklarda ve ayak bileklerinde hissedilen ağrılar için başvurulan uzman hekim ortoped…

Devamını Oku