Artroz tedavisi, kemiklerin birbirine bağlanmasını ve manevra yapabilmesini sağlayan eklemlerin genellikle iltihaplanma olmadan aşınması durumunda uygulanan tedavidir. Halk arasında bu aşınma durumu kireçlenme olarak bilinir. Ancak aslında ortada bir kireçlenme söz konusu değildir. Bu rahatsızlık genellikle büyük eklemleri etkiler ve dizlerde, kalçada ve omuzlarda görülebilir.
İçindekiler
Artroz Belirtileri Nelerdir?
Artroz belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ve bazı kişiler belirtilerin çoğunu hissederken bazıları birini ya da ikisini yaşayabilir. Artrozun görüldüğü eklemde sertlik, ağrı ve hareket kısıtlanması yaygın görülen belirtiler arasındadır. En sık sabah tutukluğu ve ağrı görülür. Artroza bağlı ağrılar uzun süre hareketsiz kaldıktan sonra ve özellikle sabahları daha fazla hissedilebilir. Ağrı gün boyunca farklı derecelerde görülebilir ve aktivite sırasında artabilir. Eklem hareket ettirildiğinde ve üzerine baskı uygulandığında ağrı yoğunlaşabilir. Bazı vakalarda şişlik kızarıklık ve eklemin olduğu cilt yüzeyinde ısı artışı gibi belirtiler de görülmektedir.
Artroz Sebepleri
Artroz pek çok sebepten ortaya çıkabilen bir eklem rahatsızlığıdır. Yaygın görülen artroz sebepleri şu şekilde sıralanabilir.
- İleri yaş
- Kalıtsal Yatkınlık
- Eklemi aşırı kullanmak
- Obezite
- Yaralanma ya da travma
- Romatizmal rahatsızlıklar
- Metabolik hastalıklar
- Hormonal değişiklikler
Artroz Tedavi Yöntemleri
Artroz tedavisi eklemde görülen rahatsızlıkların görülme derecesine, hastanın kaç yaşında olduğuna, yaşam tarzına ve genel sağlık durumuna göre belirlenir. Tedavide amaç kişinin hayat kalitesini artırmak ve ağrılarını azaltmaktır. Tedavi için kullanılan ilaçlar ve egzersizlerin yanı sıra cerrahi tedavi seçenekleri de mevcuttur. Fizik tedavi, eklemin stabilitesini sağlamak ve kasları kuvvetlendirmek amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Kullanılabilecek ortopedik tedavi seçenekleri arasında eklem içine enjeksiyon, ortopedik yardımcı aletler ve ortez kullanımı, eklem traksiyonu, steroid enjeksiyonu gibi seçenekler de vardır. Tüm bu tedavilerin başarılı olmaması durumunda cerrahi müdahale de uygulanabilecek bir diğer seçenektir. Hangi tedavi seçeneğinin kişi için daha uygun olacağına doktor ve hasta birlikte karar verebilir.
Artroz Ameliyatı
Artroza bağlı ağrının giderilmesi için uygulanabilecek tek kesin çözüm ameliyattır. Genç yaş grubunda eklemin bozulan kısmına binen yükü, diğer sağlam tarafa aktarmak için kemik düzeltme (Yüksek tibial osteotomi vb.) ameliyatları uygulanmaktadır. Daha ileri yaş grubunda ve eklemin tamamı etkilendiğinde total diz protezi uygulaması yapılmaktadır. Bu ameliyatlar hastanın ağrısız bir hayat sürmesi amaçlanarak yapılmaktadır. Ameliyatın başarılı olabilmesi için kişinin fazla kilolarından kurtulması ve ekleme binen yükü azaltması, fizik tedavi seanslarını aksatmaması çok önemlidir. Ancak ağrısı olan bir hastanın egzersiz yapabilme şansı azdır ve bu sebeple ameliyat daha ön plana çıkmaktadır. Artroz tedavi edilmediği takdirde ilerleyen ve kişinin hayatını daha fazla zorlaştıran bir rahatsızlıktır. Kendiliğinden iyileşmesi mümkün olmayan bu hastalık ilerleyici bir şekilde eklem işlevlerini bozacaktır. Protez ameliyatı uygulamasında, eklemdeki hasarlı bölge alınır ve uyumlu parçalar ile bu bölgeler tamamlanır. Genel sağlık durumu ameliyat için uygun olan kişilere yapılan bu ameliyat ile kişi eklemini yeniden kullanmaya başlayabilir. Kalça eklemde ya da omuz ekleminde görülebilen artroz vakalarında da tedaviler benzer şekilde uygulanır.
Artroz Ameliyatı Kimlere Uygulanır?
Ameliyat öncesi tedavilerin hepsi uygulanmış olmasına rağmen sonuç alınamamış hastalara uygulanır.