Arka Çapraz Bağ Kopması

Diz ekleminde ön çapraz bağ ile beraber bir de arka çapraz bağ bulunmaktadır. Ön çapraz bağ ve arka çapraz bağ, diz içerisinde birbirini çaprazlayan iki bağdır. Arka çapraz bağ isminden de anlaşılacağı üzere arkadan başlamakta ve öne doğru gelmektedir. Genellikle arka çapraz bağ kopması, yaralanmaları trafik kazalarında dizin çarpması ya da motor kullanan kişilerde motorun devrilmesi sonucunda meydana gelmektedir. Ancak arka çapraz bağın kopması hastalarda ön çapraz bağın kopması kadar şikâyet oluşturmayabilmektedir. Aynı zamanda ön çapraz bağa oranla daha az karşılaşılmakta olan bir durumdur. 
Bu duruma tanı konulabilmesi için detaylı inceleme yapılması gerekmektedir. Fiziksel muayene ve görüntüleme yöntemlerine başvurulması ile birlikte durum belirlenerek tedavi başlatılabilmektedir.

Arka Çapraz Bağ Nedir?

Arka Çapraz Bağ Nedir? Diz ekleminin sağlamlığını dizde bulunmakta olan 4 bağ sağlamaktadır. Arka çapraz bağda bu önemli bağlardan bir tanesidir. Bu bağ dizin hemen arka kısmında yer almaktadır. Kaval kemiğinin geriye gitmemesini sağlamaktadır. Kaval kemiğinin öne kaymasını engellemekte olan ön çapraz bağ ile birlikte dizin ön arka sağlamlığını birlikte sağlamaktadır. Arka çapraz bağda gerçekleşmekte olan yaralanmalar, ön çapraz bağa oranla daha nadir oluşum göstermektedir. İkisi de oldukça ciddi durumlardır ve mutlaka tedavi uygulanması gerekmektedir. 

arka-capraz-bag-nedir

arka-capraz-bag-kopmasi-belirtileri-nelerdir

Arka Çapraz Bağ Kopması Belirtileri Nelerdir?

 

Arka Çapraz Bağ Kopması Belirtileri Nelerdir? Dizde yer alan çapraz bağlardan bir tanesi olan arka çapraz bağ kopmasının belirtileri ile ön çapraz bağ kopması belirtileri hemen hemen aynıdır. Dizde şişlik oluşumu meydana gelmekte ve bununla birlikte şiddetli ağrı oluşumu gözlemlenmektedir. Aynı zamanda hareket kısıtlılığı da meydana gelmektedir. Hastaların genelinde görülen şikayetler arasında dizde boşalma hissedilmesi yer almaktadır. 
Ön çapraz bağ kopmasında görülmekte olduğu gibi stabil bozukluk görülmemektedir. Fakat hastaların bazılarında diz boşluk hissi olduğundan dolayı özellikle merdiven inme ve çıkma esnasında düşme korkusu oluşum gösterebilmektedir. Böyle bir denge kaybına sahip olan hastaların genellikle cerrahi tedavi yöntemleri ile tedavi edildiği gözlemlenmektedir ve böylelikle iyileşmelerine olanak sağlanmaktadır.

Arka Çapraz Bağ Kopması Teşhisi Nasıl Konur?

Arka Çapraz Bağ Kopması Teşhisi Nasıl Konur? Böyle bir durum meydana geldiğinde hastaya ilk olarak fiziksel bir muayene gerçekleştirilmektedir. Ardından hastanın durumunun daha detaylı bir şekilde anlaşılabilmesi için görüntüleme yöntemlerine başvurulmaktadır. Röntgen veya MR taraması gibi teşhis yöntemleri kullanılarak hastanın durumu hakkında bilgi elde edilmesine olanak sağlanmaktadır.
Röntgen, arka çapraz bağ kopması ile birlikte kemik parçasının yırtmakta olduğu avülsiyon kırıklarını görmek için de faydalıdır. MR taraması ise yumuşak doku hasarlarını görmeye yardımcı olmaktadır. Arka çapraz bağın kopması durumunda teşhisin mutlaka bir doktor tarafından konulması ve bununla birlikte tedaviye başlanması gerekmektedir. Böylelikle iyileşme gerçekleştirilebilmektedir.

arka-capraz-bag-kopmasi-teshisi-nasil-konur

arka-capraz-bag-kopmasi-tedavisi-nasildir

Arka Çapraz Bağ Kopması Tedavisi Nasıldır?

Arka Çapraz Bağ Kopması Tedavisi Nasıldır? Bu durum genellikle diğer bağ yaralanmaları ile oluşum göstermektedir. Yani bu durumun beraberinde ön çapraz bağda ve yan kısımlarda, menüsküste yaralanma gözlemlenmektedir. Bu şekilde gelişim göstermekte olan çoklu bağ yaralanmaları genellikle yaşa bakılmadan tedavi edilmektedir. Aynı zamanda tedavi cerrahi tedavi yöntemi ile birlikte gerçekleştirilmektedir. 
Eğer tek başına arka çapraz bağ oluşumu meydana gelmiş ise hastanın durumuna göre tedavi uygulanmaktadır. Genellikle ameliyat yöntemi önerilmektedir. Fakat bazı hastalarda ameliyatsız güçlendirme yöntemlerine başvurulmaktadır. Bir kişinin arka çapraz bağlarında yaralanma meydana gelmesinin ciddiyeti derecelendirilerek belirlenmektedir. Bunlar birinci derece, ikinci derece ve üçüncü derece bağ olarak isimlendirilmektedir.

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir

karpal-tunel-sendromu

Karpal Tünel Sendromu

Karpal tünel sendromu, median sinir üzerindeki baskı ile oluşum göstermektedir. Karpa…

Devamını Oku
on-capraz-baglarin-ameliyati

Ön Çapraz Bağların Ameliyatı

Çapraz bağlar diz ekleminin içinden uyluk (femur) ve kaval (tibia) kemiğini kısa bir …

Devamını Oku
eklem-kireclenmesi-artroz-nedir

Eklem Kireçlenmesi (Artroz) Nedir?

Artroz, eklemlerim iltihapsız romatizmasıdır. Bir eklemde veya daha fazlasında oluşum…

Devamını Oku